Zeoliet, een wonderbaarlijk mineraal!

zeoliet is ontstaan door vulkaanuitbarstingen aan de oceaan

zeoliet is ontstaan door vulkaanuitbarstingen aan de oceaan

Het is een bijzonder mineraal, zeoliet. Het ontstaat doordat kokende lava in de zee stroomt. Het ‘schuim’ stolt als het ware waardoor een mineraal met vele holtes ontstaat waarin verschillende soorten mineralen zijn opgesloten.

TriboMechanische Verkleining zorgt voor meer effect

Door de tribomechanische activering van het zeoliet (TMAZ), een verkleining van de mineraalstofjes tot microngrootte, komen de mineralen, waaronder veel silicium, weer aan de oppervlakte. Als TMAZ wordt opgegeten

zeoliet wordt niet vermalen maar TriBoMechanisch verkleind in deze machine.

zeoliet wordt niet vermalen maar TriBoMechanisch verkleind in deze machine.

kunnen de mineralen die oorspronkelijk uit de zee kwamen, worden ‘ingewisseld’ voor andere opgeloste stoffen zoals zware metalen en irriterende stofjes die ontstaan tijdens ontstekingsprocessen.  Zeoliet wordt dankzij deze eigenschappen ook wel ionenwisselaar of donator genoemd. Aquariumliefhebbers zijn bekend met de bijzondere ionenwisseling eigenschappen omdat clinoptiloliet wordt gebruikt in waterfilters. Maar zeoliet wordt ook in luchtfilters toegepast, rook en ‘luchtjes’ worden gebonden door de zeoliet en de lucht wordt gezuiverd. Als bestanddeel van biologische huidverzorging heeft het een beschermend effect op de huid en versterkt de werking van de oliën en kruiden. Er bestaan meer dan honderd soorten zeoliet, clinoptiloliet is geschikt voor consumptie, de andere soorten zijn dat niet.

De microngrote mineraaldeeltjes lijken voor het lichaam op ziekteverwekkers wat aanleiding is om meer afweercellen te maken, de aspecifieke afweer wordt versterkt.

TMAZ, actief zeoliet uit Kroatië

Het dagelijks nemen van clinoptiloliet heeft een aantal effecten die de gezondheid ondersteunen. Het begin van de TMAZ, de verkleinde vorm van zeoliet-clinoptiloliet,  ligt in Kroatië waar in de jaren negentig de uitvinder Tihomir Lelas gevraagd werd een oplossing te vinden tegen de stankoverlast van varkensfokkerijen. Hij ontwikkelde de tribomechanische activator en testte het verkleinde mineraal. De kenmerkende ammoniumlucht was verdwenen maar er traden ook een aantal onverwachte effecten op.

Varkens lijken gezonder door zeoliet

Er stierven veel minder biggetjes, de agressie onder de varkens was duidelijk verminderd wat te zien was aan de verminderde beetwonden en er hoefde in de testperiode geen antibiotica gebruikt te worden. Vanaf dat moment zijn onderzoeken gestart om die effecten te verklaren bij mensen en dieren en wordt clinoptiloliet gebruikt als aanvulling op de voeding bij alle dieren.

Ondersteuning gezondheid van paarden

Bij paarden zijn bijzondere effecten vastgesteld bij mok, darmproblemen of jeuk. Kortom, clinoptiloliet is een bijzonder mineraal met veel positieve effecten. Het is sinds 2013 in Europa toegestaan als aanvulling op de voeding voor alle dieren. Tot dat moment mocht het alleen gebruikt worden voor varkens, kippen en koeien.