Waar u op moet letten bij de aanschaf van biologische huidverzorging.

gezonde huid dankzij Skalaris biologische huidverzorging

dagelijkse biologische huidverzorging met voedende creme zorgt voor een vrolijke huid

bij velen bestaat de indruk dat de labels bij huidverzorgingsproducten de consument  informeren over veiligheid, werking en samenstelling van het product, helaas ligt het niet zo eenvoudig. De labels bevatten wel steeds meer informatie maar hoe moet je dat interpreteren?  Is natuurlijk wel natuurlijk, en wat betekent ‘op basis van natuurlijke ingrediënten’  bijvoorbeeld.  In dit  artikel staan een aantal punten beschreven waar u op kunt letten wanneer u  biologische huidverzorging zoekt.

De huid is een wonder van de natuur en veel meer dan verpakking of bescherming. Ze is waterdicht maar kan toch vocht en daarin opgeloste stoffen doorlaten, zowel van binnen naar buiten als omgekeerd. Ze beschermt ons tegen uitdroging en is belangrijk bij het regelen van de lichaamstemperatuur. De tastzin zorgt voor contact met de omgeving en dankzij haar worden we beschermd tegen verbranding en bevriezing. Om al deze taken uit te kunnen voeren is de huid opgebouwd uit microscopisch kleine bouwsteentjes. Een doorsnede van de huid met een duimgroot oppervlak bevat drie miljoen cellen, negentig centimeter bloedvaten, drieënhalve meter zenuwweefsel en honderd zweetkliertjes. De dunne opperhuid is maar 0,05 tot 0, 2 mm dik, behalve op de handpalmen en de voetzolen waar de huid 1 millimeter dik is. Ze wordt voortdurend belaagd door weersinvloeden en straling en om goed te kunnen blijven functioneren vindt een voortdurende vernieuwing plaats.

Natuurlijke voedende en beschermende biologische huidverzorging bevat vitamines, mineralen, sporenelementen, en vetten die de huid nodig heeft om haar zelfherstellend vermogen in stand te houden en te verbeteren. De ingrediënten worden voor een deel gebruikt door de huid, het overige komt in de bloedbaan terecht en wordt verder in het lichaam vervoerd waar ze worden afgebroken of gebruikt.

Chemische en synthetische stoffen, maar ook een aantal bewerkte stoffen van natuurlijke herkomst, drogen de huid uit of verstoppen de poriën waardoor de huid sneller veroudert en soms allergisch gaat reageren of ontsteken. Ook deze stoffen dringen door in het lichaam en kunnen hormonale problemen veroorzaken of ons langzamerhand vergiftigen. Er is veel onderzoek dat deze gevaren aantoont. Het RIVM rapport; ‘Huidklachten door cosmetische producten’ vermeldt bijvoorbeeld dat jaarlijks 1700 mensen de huisarts of de huidspecialist bezoeken vanwege acute allergische klachten en meer dan 60.000 mensen klachten ervaren waarmee ze niet naar de arts gaan. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft meer dan 30.000 onderzoeken die berichten over schade door cosmetische producten en hierbij zijn de lange termijn gevolgen door het stapelen van toxines niet meegerekend. Maar omdat de werking van dergelijke stoffen niet op de verpakking vermeldt hoeft te worden is het, net als bij het kiezen van gezonde voeding, noodzakelijk om zelf de etiketten te lezen.

Biologische huidverzorging is gezond

De voordelen zijn duidelijk maar het produceren van biologische huidverzorging is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om te beginnen zijn biologische ingrediënten veel duurder dan de chemische en daarbij is het noodzakelijk om te weten welke kruiden en oliën bij elkaar passen. Er zijn jaren onderzoek voor nodig om het gedrag van verschillende natuurlijke stoffen en hun combinaties te leren kennen. Het productieproces moet buitengewoon hygiënisch zijn, wanneer iemand moet niezen of zich op zijn hoofd krabben, dient hij de productieruimte te verlaten, omdat natuurlijke producten erg snel door bacteriën worden aangetast en chemische toevoegingen om bederf tegen te gaan niet mogen worden gebruikt.

De voordelen van biologische huidverzorging worden bekender

Naarmate meer mensen de gevaren inzien van het gebruik van chemische stoffen op de huid en vaker kiezen voor natuurlijke producten, zoeken steeds meer bedrijven een mogelijkheid om de indruk te wekken dat ze natuurlijke producten aanbieden. Voor de consument is dat lastig omdat de regelgeving onduidelijk is en aangenomen wordt dat producten die verkocht worden goed getest zijn op veiligheid en werkzaamheid en dat schadelijke ingrediënten als zodanig vermeld moeten worden. Er wordt aangenomen dat een label waarop vermeld staat; ‘natuurlijk’ betekent dat het product geen chemische toevoegingen bevat, maar dat is niet zo.

Natuurlijk is niet altijd natuurlijk.

U kunt alleen zeker zijn dat u het product krijgt dat u wilt wanneer u de etiketten zorgvuldig leest en bij onduidelijkheden navraag doet bij de producent of verkoper. Bij het beoordelen van de ingrediënten is het van belang om te letten op het percentage natuurlijke ingrediënten. De vermelding ‘natuurlijk’ mag namelijk al gebruikt worden wanneer maar enkele procenten van natuurlijke oorsprong zijn. De kwaliteit van de ingrediënten is afhankelijk van de wijze waarop de planten waaruit deze worden gewonnen, worden verbouwd.

Wanneer veel pesticiden en kunstmest zijn gebruikt, is de kwaliteit onvergelijkbaar met die van pesticide- en kunstmestvrije biologisch verbouwde planten en biologische huidverzorging.

Labels geven geen garantie voor honderd procent natuurlijke kwaliteit, er zijn certificaten te koop en er zijn certificaten die toelaten dat 25% van de ingrediënten chemisch is.

Bewerkt natuurlijk is synthetisch.

Kortom, omschrijvingen op etiketten zijn onduidelijk en er is verwarring. Soms wordt op labels vermeld dat alle ingrediënten van natuurlijke herkomst zijn, maar wordt er niet bij verteld dat de oorspronkelijke natuurlijke stof chemisch is veranderd en daardoor onherkenbaar voor het lichaam. Het is dus belangrijk om te letten op volledig natuurlijke, biologische en onbewerkte ingrediënten.

Hoeveel biologische ingrediënten bevat het product?

Ook hier is het  belangrijk om te letten op het aandeel biologische ingrediënten in biologische huidverzorging. Stel dat een product 40% natuurlijke ingrediënten bevat waarvan 50% van biologisch geteelde gewassen afkomstig is, dan kan 60% chemisch zijn en zelfs 80% kan pesticiden en kunstmestresten bevatten. Labels geven ook geen garantie voor honderd procent natuurlijke kwaliteit, er zijn certificaten te koop en er zijn certificaten die toelaten dat 25% van de ingrediënten chemisch is en toch een goede bio-uitstraling hebben.

Skalaris biologische huidverzorging; 100% natuurlijk, 91% biologisch

De sinds kort in Nederland verkrijgbare Skalaris biologische huidverzorging voldoet aan de strengste  biologische criteria. De ingrediënten zijn volledig natuurlijk, chemisch onbewerkt en voor meer dan negentig procent van biologisch gecertificeerde aanbouw.  Alle ingrediënten zijn gegarandeerd pesticidenvrij, ze zijn afkomstig uit gebieden die nog nooit met pesticide en kunstmest zijn bewerkt.  Skalaris gebruikt  natuurlijke  emulgatoren en colloïdaal zilver als conserveringsmiddel.

Verwerking en productie; 100% natuurlijk

De verwerking van de planten die de grondstof vormen van de producten gebeurt volledig op natuurlijke en gifvrije wijze, dit in tegenstelling tot veel producten die weliswaar een groot deel natuurlijke ingrediënten bevatten maar waarbij het extraheren uit de plant  door middel van chemicaliën plaatsvindt die later weer worden verwijderd.

Het spreekt voor zich dat bij de vervaardiging geen dierproeven zijn uitgevoerd en geen delen van dieren zijn gebruikt.

Na vijfentwintig jaar komt een droom uit

Het resultaat is de uitkomst van de wens van een mevrouw die vijfentwintig jaar geleden de wens had om huidverzorgingsproducten te ontwikkelen met  respect voor mens en natuur.

De producten moesten van volledig natuurlijke en biologische herkomst zijn en op een ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd  met volledig natuurlijke technieken. Ze moesten ook  zuiver  en puur  aanvoelen op de huid. Met de nieuwe formule Skalaris huidverzorging is dat  gelukt.  Je voelt en ruikt  de natuur.

Meer informatie over de producten vindt u hier:

Dagcrème

Nachtcrème

Revitaliserende crème

Crème voor de gevoelige huid

Voor meer informatie en bestellingen kunt u zich wenden aan de GezondeShop of ons een mail sturen.