Brandend maagzuur en maagpijn verdwenen door gezonde keuzes

Door gezonde keuzes geen brandend maagzuur en maagpijn meer

Maagklachten en brandend maagzuur, wat te doen?

Brandend maagzuur en maagklachten komen vaak voor en hebben grote gevolgen voor onze gezondheid. Gelukkig is er veel aan te doen op een manier die ervoor zorgt dat de maag zich weer herstelt in plaats van levenslang klachten blijft veroorzaken.

Eten en voedselverwerking is recyclen

We eten omdat we bouwstoffen nodig hebben om  organen te herstellen van slijtage en beschadigingen, om het transport van afvalstoffen mogelijk te maken en omdat we brandstoffen nodig hebben. Deze stoffen bevinden zich in volwaardige voeding. Ze worden hieruit gehaald door het voedingsverwerkingsproces dat begint bij de mond en eindigt bij de endeldarm. Voedselverwerking is recyclen van bouw- en brandstoffen.

Het is te vergelijken met het uit elkaar halen van een lego huis om iets anders te maken, zo wordt in het maag-darmsysteem voeding uit elkaar geplozen om voor het lichaam bruikbare bouw – en brandstoffen te verkrijgen.

Wat doet de maag?

De maag is een heel belangrijke schakel in dit proces omdat hier de tweede stap van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt, de eerste is de mond waar de voeding in stukjes wordt gemalen en met speeksel vermengd

In de maag wordt maagzuur gemaakt dat erg zuur is waardoor veel ziekteverwekkers worden gedood en eiwitten kunnen worden gesplitst.

Wanneer voedsel in de maag komt, wordt behalve maagzuur, ook natriumbicarbonaat gemaakt, een basische stof die afgegeven wordt aan het bloed en die verderop in het voedselverwerkingstraject weer gebruikt wordt door de darm en verschillende organen.

De maag informeert de lever en de alvleesklier hoe zuur en vet de voeding is die uit de maag gaat komen, deze organen geven op basis van die informatie de juiste hoeveelheid enzymen en basische stoffen af in de darm.

Het gevolg van te weinig maagzuur.

Te weinig maagzuur betekent dus ook te weinig natriumbicarbonaat met als gevolg dat verschillende organen hiervan te weinig  krijgen. Er worden dan onvoldoende basische stoffen gemaakt en het recyclingsproces verloopt niet goed. Wanneer te weinig maagzuur wordt gemaakt, hebben ziekteverwekkers meer overlevingskans waardoor ze in de darmen het gezonde milieu verstoren, worden vetten en eiwitten te weinig voorbereid op de verdere bewerkingen en worden de alvleesklier en lever niet optimaal geinformeerd over de hoeveelheid enzymen en basische stoffen die ze moeten afgeven.

Het gevolg van maagzuurremmers

Zoals boven beschreven is het voor een goede recycling van voeding noodzakelijk dat de maag zuur genoeg is. Het voortdurend verstoren van de maagzuurproductie door maagzuurremmers veroorzaakt darmklachten en chronische vermoeidheid en is een aanslag op de gezondheid.

Brandend maagzuur ’s nachts

In de nacht werkt de lever op volle kracht om het bloed te ontgiften en om verteringsenzymen te maken. Wanneer de lever te weinig basische stoffen heeft, kan hij aan  de maag vragen meer natriumbicarbonaat te maken, de maag doet dat, maar daarbij ontstaat tevens meer maagzuur hetgeen maagpijn en brandend maagzuur kan veroorzaken. Iets eten kan de klachten snel doen verminderen.

Waardoor ontstaat brandend maagzuur

Brandend maagzuur en maagpijn ontstaan nooit ‘ zomaar’, meestal zijn er meerdere factoren die leiden tot klachten.

In het kort zal ik de belangrijkste noemen:

 1. Voedingsallergie type III
 2. Onvolwaardige voeding met als mogelijk gevolg tekorten aan vitamines, mineralen en sporenelementen
 3. Medicijngebruik
 4. Chronische onontdekte ontstekingen
 5. Algehele verzuring
 6. Stress

Wat te doen bij acute klachten

Uiteraard is het noodzakelijk om brandend maagzuur te neutraliseren en er niet mee door te lopen. In de biologische geneeskunde worden hiervoor verschillende mineraalpoeders en tabletten geadviseerd. Mineraaltabletten verstoren de aanmaak van maagzuur niet en zorgen voor symptoomverlichting.

Duurzaam herstel door aanpassing eet- en leefgewoontes

Brandend maagzuur ontstaat net als alle andere klachten niet zomaar en niet plotseling. Er gaat een lange tijd van ondermijning van het immuunsysteem aan vooraf. Hippocrates zei: ‘ziektes ontstaan door iedere dag een kleine zonde tegen de natuur’.

Duurzaam herstel is alleen mogelijk door de oorzaken die geleid hebben tot de klachten te verhelpen. Uitsluitend symptoomonderdrukkende medicijnen, alternatieve behandelingen of supplementen hebben tijdelijk effect of veranderen de symptomen van het afglijdende immuunsysteem. Dr. Moolenburgh noemde dit ‘ medisch verschuifkunde’.

Enkele adviezen

Het is soms erg eenvoudig om de balans weer te herstellen. Het weglaten van koffie, suiker, zuivel, koolzuur-  en alcoholhoudende dranken kan al voldoende zijn. Wanneer dat niet voldoende effect heeft is het verstandig om advies te zoeken bij een behandelaar die de samenhang begrijpt tussen voeding,  voedingsverwerking en het ontstaan van klachten. Er bestaan geen toverproducten of behandelingen die uw gezondheid kunnen herstellen. U kunt zich allen zelf gezond maken door gezond te kiezen, supplementen en behandelingen kunnen daarbij ondersteunen.

Wanneer u duurzaam gezond wilt worden

Duurzame gezondheid is enkel te bereiken door gezondheid saboterende factoren uit te schakelen en te leven volgens de spelregels van de natuur. Er zijn verschillende manieren om de saboterende factoren te vinden, bij Het CelHerstelCentrum gebruiken we de volgende methodes:

 1. LevendBloedAnalyse
 2. Zware metalenmeting in de urine
 3. Zuurgraad meting van de urine
 4. Uitgebreide bespreking van de klachten en het ontstaan daarvan
 5. Uitgebreide bespreking van het voedingspatroon
 6. QuantumReponse scan, bespreking en behandeling
 7. Indien nodig aanvullend voedingsallergie onderzoek

Met deze methodes kunnen we de meeste sabotagefactoren vaststellen en een gericht individueel plan maken dat leidt tot duurzame gezondheid.

In ‘Het CelHerstelConcept’ heb ik uitvoerig de samenhang tussen klachten en leefstijl aangegeven.

Meer informatie over mijn aanpak kunt u op deze site vinden bijvoorbeeld via deze beide pagina’s:

Wordt uw gezondheid gesaboteerd?

Kies voor duurzaam gezond

Wanneer u geïnteresseerd bent in duurzame gezondheid kunt u zich aanmelden voor een CeLHerstelIntake