De aanpak van Het CelHerstelConcept bij de ‘lekkende darm’

lekkende darm is door het CelHerstelConcept te behandelen

Het CelHerstelConcept leidt naar duurzame gezondheid

Klachten en aandoeningen kunnen alleen ontstaan als het immuunsysteem het toelaat. Ons immuunsysteem is een veelzijdig systeem dat ervoor zorgt  dat ziekteverwekkers geen kans hebben en beschadigingen worden hersteld.

Om die taken uit te kunnen voeren heeft ze onder meer voldoende bouwstoffen nodig om afweercellen en nieuw weefsel te kunnen maken.

Voeding  wordt in de maag en darm afgebroken tot voedingsbouwstoffen zoals aminozuren, vetzuren, vitamines en mineralen, deze worden doorgelaten door de darmwand en komen in het bloed dat deze door het lichaam vervoert.

Dankzij het vermogen van de darm om stoffen door te laten voorziet zij ons lichaam van levensbelangrijke bouwstenen, maar de darmwand is tevens een belangrijke bescherming tegen ziekteverwekkende bacteriën, schimmels, virussen en schadelijke stoffen.

Als de doorlaatbaarheid te groot wordt, komen die in het bloed terecht en ontstaat een afweer reactie van het immuunsysteem.  Het darmslijmvlies reageert met een ontstekingsreactie waarna het slijmvlies en de darmflora beschadigd raken waardoor de doorlaatbaarheid van de darm verder vergroot. Het is het begin van een neerwaartse spiraal.

Behalve de darmontsteking, die in eerste instantie klachtenvrij kan zijn, ontstaan verdere afweerreacties bijvoorbeeld tegen voedingsmiddelen wat leidt tot voedingsallergieën.  Er zijn aanwijzingen dat onder meer auto-immuunziekten waaronder diabetes I, multiple sclerose en reuma hun oorsprong kunnen hebben in een lekkende darm.

Oorzaken  van een lekkende darm

 • Gluten allergie,
 • Voedingsallergie en -intolerantie
 • Verminderde alvleesklierwerking
 • Een tekort aan het afweer eiwit IgA
 • Mentale en lichamelijke stress
 • Infecties door virussen, bacteriën, schimmels en parasieten
 • Beschadiging van de darmflora
 • Alcohol
 • Medicijnen
 • Zware metalen
 • Vrije radicalen

Duurzaam herstel is alleen mogelijk als het probleem bij de  oorzaak wordt aangepakt  en om die te vinden is soms aanvullend onderzoek noodzakelijk.

Het CelHerstelConcept bij een lekkende darm

In de eerste afspraak wordt door middel van de levend bloedanalyse, urinetesten  en een uitvoerige inventarisatie aan de hand van een vragenlijst de oorzaak gezocht. Vervolgens wordt het voedingspatroon besproken en worden voedingsadviezen gegeven. De voedingsadviezen houden rekening met de meest voorkomende oorzaken van een darmirritatie.

In de tweede afspraak worden de resultaten van de verandering van het voedingspatroon besproken evenals  mogelijkheden voor aanvulling van voedingsbouwstoffen door supplementen, verbetering van de darmflora door probiotica, ontgiftingskuur bij de aangetoonde aanwezigheid van zware metalen, een gerichte aanpak van infecties en aanvullende behandelingen.

Waarom de lekkende darm in Het CelHerstelConcept  niet direct wordt ‘behandeld’  

Behandelingen kunnen het immuunsysteem ondersteunen maar niet de basis herstellen. Bij de meeste aandoeningen en klachten  is het fundament van het immuunsysteem weggeslagen. Het aanbieden van behandelingen zoals bioresonantie, electro-acupunctuur, homeopathie en voedingssupplementen zonder aandacht te schenken aan herstel van de basis van het immuunsysteem zal in de meeste gevallen leiden tot kortdurende symptoomvermindering.  Net zoals het schilderen van een huis zonder te schuren en te plamuren een camouflage is van de conditie van het  houtwerk, zo is symptoomverlichting door medicijnen en behandelingen dat voor het immuunsysteem.

In daaropvolgende afspraken worden resultaten geëvalueerd en de aanpak aangepast.

Aanvullend ontlastingsonderzoek

Indien dit onvoldoende resultaat oplevert  kunnen  onder meer de volgende ontlastingsonderzoeken worden geadviseerd:

 • Histamine, bij voeding allergieën, pseudoallergieën, parasitaire infecties en stress kan de histamine in de ontlasting verhoogd zijn.
 • Zonuline, dit eiwit is betrokken bij de regulering van de darmdoorlaatbaarheid. Een verhoging duidt op een lekkende darm.
 • Alpha-1-antitrypsine, de aanwezigheid in de ontlasting bewijst een verhoogde darmdoorlaatbaarheid.
 • Sekretorisch IgA, een vermindering van de hoeveelheid van dit afweer eiwit duidt op een verminderde werking van het darmimmuunsysteem en een lekkende darm.

meer informatie…

Waarom  aanvullend onderzoek?

De klachten en de verstoring van de darmconditie zijn meestal het gevolg van jarenlange irritatie door slechte en onvolwaardige voeding, stress, alcohol en medicijngebruik.

Herstel kan dan langere tijd duren en als resultaten uitblijven is het belangrijk om met laboratoriumwaardes te bevestigen dat de darmconditie daadwerkelijk een rol speelt.

Zeker wanneer  buikpijn en darmklachten niet de belangrijkste ervaren klachten zijn maar er sprake is van bijvoorbeeld moeheid, spierpijn, stemmingswisselingen, huidproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen, gewrichtsklachten of auto-immuunziekten. Klachten waarvan men vaak niet weet dat de oorsprong in de darm te vinden is.

Duurzaam gezond door logische aanpak

Door rekening te houden met de regels van de natuur blijven we gezond en vitaal.

Meer informatie:

www.celherstelconcept.nl

www.duurzaam-gezond.nl

Het boek: Het CelHerstelConcept, te bestellen bij www.gezondeshop.nl

U kunt ons natuurlijk ook bellen;  053 475 02 30

of mailen; info@celherstelconcept.nl