Hyperthermie, aangetoond effectief bij kanker

Hyperthermie

Hyperthermie; niet belastend en effectief bij kanker

Hyperthermie betekent extra verwarmen. Bij een hyperthermiebehandeling wordt de temperatuur van het lichaam en het tumorweefsel verhoogd om de kankercellen te verzwakken en te vernietigen. Kankercellen zijn niet goed bestand tegen een verhoogde temperatuur waardoor zij bij een temperatuurstijging eerder sterven dan gezonde cellen.

Total body hyperthermie

Er zijn drie verschillende vormen van hyperthermie. De oudste is de totalbody hyperthermie. Hierbij wordt het hele lichaam op een speciaal hyperthermiebed verwarmd. De temperatuur kan oplopen tot boven de veertig graden Celsius. Het is een zware belasting voor de patiënt en daarom  niet geschikt voor iedereen.

Hyperthermie door microgolven

De methode die door enkele Nederlandse ziekenhuizen wordt toegepast maakt gebruik van  microgolven. Net zoals de microgolven in de magnetron het voedsel verwarm zo wordt het lichaamsweefsel inclusief het tumorweefsel verwarmd. Het voordeel ten opzichte van de total body hyperthermie is de geringere belasting op het lichaam omdat de microgolven op een deel van het lichaam worden gebruikt. Een nadeel is dat niet alleen het tumorweefsel maar ook gezond weefsel aan de microgolven blootstaan. Soms ontstaan zelfs brandwonden. Bij de toepassing wordt gebruik gemaakt van een soort ‘waterring’ om de microgoven gespreid door het lichaam te geleiden.

Hyperthermie door een electromagnetisch veld

De lectrische stroom gaat geconcentreerd door het tumorweefsel.

Hyperthermie met een electromagnetisch veld is ‘oncothermie’

Nieuwere inzichten in gedrag en eigenschappen van tumorcellen hebben geleid tot een vorm van hyperthermie die gericht de tumorcellen verwarmd. De belasting voor de patiënt is geringer, brandwonden zijn uitgesloten en de effectiviteit is groter. Deze vorm van hyperthermie heet ook ‘Oncothermie’. De patiënt ligt op het Oncothermiebed en krijgt een lichte flexibele electrode op zijn lichaam gelegd ter hoogte van het  tumorweefsel. Dankzij de flexibiliteit past de electrode zich aan de vorm van het lichaam aan.  Bij de oncothermie wordt  een electromagnetisch veld opgewekt waardoor een stroom door het lichaam ontstaat. Stroom kiest de weg van de minste weerstand en dat is door de tumorcellen omdat hun celwand zwakker is dan die van gezonde cellen.

SANULOGIC en hyperthermie

SANULOGIC is een therapiecentrum waar de modernste inzichten en technieken worden toegepast. Als hyperthermiemethode is gekozen voor de oncothermie omdat het  de meeste effectieve, veilige en minst belastende methode is.

SANULOGIC combineert  hyperthermie met andere methoden

De werking van hyperthermie kan worden versterkt in combinatie met andere methoden. Uit onderzoek blijkt dat hyperthermie in combinatie met chemo- of stralingstherapie een positief effect heeft op levensduur en –kwaliteit.

Bij SANULOGIC kan ook gekozen worden voor hyperthermiebehandelingen zonder chemo- of stralingstherapie. In de Nederlandse ziekenhuizen is dit niet mogelijk, daar is eendeelname aan chemo- of stralingstherapie verplicht.

Ondersteuning van hyperthermie

SANULOGIC biedt mogelijkheden om de effectiviteit van hyperthermie te ondersteunen met onder meer vitamine C en curcuma infusen.

Meer informatie: 053 475 02 34 of info@sanulogic.com

meer over SANULOGIC en hyperthermie…