Natuurlijke biologische huidverzorging; gezond voor mens en natuur
De huid is een wonder van de natuur en is veel meer dan verpakking of bescherming. Ze is waterdicht maar kan toch vocht en daarin opgeloste stoffen doorlaten zowel van binnen naar buiten als omgekeerd. Ze beschermt ons tegen uitdroging en is belangrijk bij het regelen van de lichaamstemperatuur. De tastzin zorgt voor contact met de omgeving en dankzij haar worden we beschermd tegen verbranding en bevriezing. Om al deze taken uit te kunnen voeren is een ingewikkelde structuur van de huid noodzakelijk en is ze opgebouwd uit microscopisch kleine bouwsteentjes. Een doorsnede van de huid met een duimgroot oppervlak bevat drie miljoen cellen, negentig centimeter bloedvaten, drieënhalve meter zenuwweefsel en honderd zweetkliertjes. De dunne opperhuid is maar 0,05 tot 0, 2 mm dik, behalve op de handpalmen en de voetzolen waar de huid 1 millimeter dik is. Ze wordt voortdurend belaagd door weersinvloeden en straling en om goed te kunnen blijven functioneren vernieuwd ze zich voortdurend.
Natuurlijke voedende en beschermende biologische huidverzorging helpt de huid haar zelfherstellend vermogen in stand te houden en te verbeteren. De ingrediënten worden voor een deel gebruikt door de huid, het overige komt in de bloedbaan terecht en wordt verder in het lichaam vervoerd waar ze worden afgebroken of gebruikt.
Chemische en synthetische stoffen, maar ook een aantal bewerkte stoffen van natuurlijke herkomst, drogen de huid uit of verstoppen de poriën waardoor de huid sneller veroudert en allergische reacties of chronische ontstekingen ontstaan. Ook deze stoffen dringen door in het lichaam en kunnen onder meer hormonale problemen veroorzaken en ons langzamerhand vergiftigen. Er is veel onderzoek dat deze gevaren aantoont. Het RIVM rapport; ‘Huidklachten door cosmetische producten’ vermeldt bijvoorbeeld dat jaarlijks 1700 mensen de huisarts of de specialist bezoeken vanwege acute allergische klachten en meer dan 60.000 mensen ervaren klachten waarmee ze niet naar de arts gaan. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft meer dan 30.000 onderzoeken die berichten over schade door cosmetische producten en hierbij zijn de lange termijn gevolgen door het stapelen van toxines niet meegerekend. Maar omdat de werking van dergelijke stoffen niet op de verpakking hoeft te staan is het, net als bij het kiezen van gezonde voeding, noodzakelijk om zelf de etiketten te lezen en te kiezen voor zo puur mogelijke producten.
Biologische huidverzorging is gezond
De voordelen zijn duidelijk maar het produceren van natuurlijke huidverzorging is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om te beginnen zijn biologische ingrediënten veel duurder dan de chemische en daarbij is het noodzakelijk om te weten welke kruiden en oliën bij elkaar passen zonder dat deze met elkaar reageren. Er zijn jaren onderzoek voor nodig om het gedrag van verschillende natuurlijke stoffen en hun combinaties te leren.Het productieproces moet buitengewoon hygiënisch zijn, om te niezen of op je hoofd te krabben moet de productieruimte worden verlaten want natuurlijke producten worden erg snel door bacteriën aangetast en chemische toevoegingen om dit tegen te gaan mogen niet worden gebruikt.
De voordelen van natuurlijke producten worden bekender
Naarmate meer mensen de gevaren inzien van het gebruik van chemische stoffen op de huid en vaker kiezen voor natuurlijke producten, zoeken steeds meer bedrijven een mogelijkheid om de indruk te wekken dat ze natuurlijke producten aanbieden. Voor de consument is dat lastig omdat de regelgeving onduidelijk is en vaak aangenomen wordt dat producten die worden verkocht, getest zijn op veiligheid en werkzaamheid en dat schadelijke ingrediënten vermeld moeten worden. Je zou dan ook verwachten dat een label ‘natuurlijk’ betekent dat het product geen chemische toevoegingen bevat, maar dat is niet zo.
Natuurlijk is niet altijd natuurlijk
U kunt alleen zeker zijn dat u het product krijgt dat u wilt wanneer u de etiketten zorgvuldig leest en bij onduidelijkheden navraag doet bij de producent of verkoper. Bij het beoordelen van de ingredienten is het van belang om te letten op het percentage natuurlijke ingredienten. De vermelding ‘natuurlijk’mag namelij al gebruikt worden wanneer maar enkele procenten van natuurlijke oorsprong zijn. De kwaliteit van de ingrediënten is afhankelijk van de wijze waarop de planten waaruit deze worden gewonnen, worden verbouwd. Wanneer veel pesticiden en kunstmest zijn gebruikt, is de kwaliteit onvergelijkbaar met die van pesticide- en kunstmestvrije biologisch verbouwde planten.
Hoeveel biologische ingredienten bevat het product?
Ook hier is het weer belangrijk om te letten op het aandeel biologische ingredienten. Stel dat een product 40% natuurlijke ingredienten bevat waarvan 50% van biologisch geteelde gewassen afkomstig is, dan kan 60% chemisch zijn en zelfs 80% kan pesticiden en kunstmestresten bevatten. Labels geven ook geen garantie voor honderd procent natuurlijke kwaliteit, er zijn certificaten te koop en er zijn certificaten die toelaten dat 25% van de ingrediënten chemisch is en toch een goede bio-uitstraling hebben.
Onze producten zijn nooit met chemicaliën in contact gekomen.
Bewerkt natuurlijk is synthetisch
Kortom, omschrijvingen op etiketten zijn onduidelijk en er is verwarring. Soms wordt op labels vermeld dat alle ingrediënten van natuurlijke herkomst zijn, maar wordt er niet bij verteld dat de oorspronkelijke natuurlijke stof chemisch is veranderd waardoor deze in feite een synthetische stof is geworden en onherkenbaar gemaakt voor het lichaam. Het is dus belangrijk om te letten op een zo hoog mogelijk percentage volledig natuurlijke, biologische en onbewerkte ingrediënten.
Etiketten lezen en de INCI lijst
Wanneer u wilt nazoeken wat de ingrediënten precies zijn kunt u dit nazoeken op de INCI lijst en zelf beoordelen hoe goed het product is dat u heeft gekocht. INCI is de afkorting van International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, ofwel het internationale naamgevingsysteem voor cosmetica-ingrediënten.
Alle cosmetica producten moeten de ingrediënten op het etiket vermelden volgens deze lijst, het ingrediënt dat het meeste voorkomt staat vooraan.
In ieder geval mag een verantwoord huidverzorgingsproduct de volgende ingrediënten niet bevatten.
- parabenen, sulfaten, petrochemische bestanddelen, siliconenolie, ethanolamines, Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), synthetische kleurstoffen of phtalaten, acetaldehyd, geurstoffen, dioxine en bisphenol. Glycerine, glycerine stearaat en alcohol kunnen ook beter worden vermeden.
De meeste van deze stoffen kunnen niet door ons lichaam worden verwerkt en vormen een dagelijks groeiende afvalberg in ons lichaam. Onze huid is goed doorlaatbaar, ook giftige stoffen dringen binnen zes minuten door tot in de bloedbaan. Onder meer nicotine- en hormoonpleisters maken hiervan gebruik.
Biologisch is gezond en veilig
Onze huid kan natuurlijke ingrediënten verwerken en gebruiken terwijl kunstmatige stoffen natuurlijke processen verstoren. Ze drogen de huid uit, zoals bijvoorbeeld alcohol, ethanol, sorbitol en glycerol of verstoppen poriën door bijvoorbeeld glycerine en vaseline. Geurstoffen worden op etiketten vaak parfum of fragrance genoemd en zijn belangrijke veroorzakers van allergieën terwijl andere stoffen in verband gebracht worden met hormonale klachten of kankerverwekkend zijn.
Meer dan 60% van de stoffen die op de huid worden gesmeerd komt in de bloedsomloop terecht, ook de chemische en toxische stoffen en deze vormen een gevaar voor de gezondheid. Omdat veel van die stoffen bewaard blijven in het lichaam wordt het schadelijke effect steeds groter naarmate we ouder worden. Vrouwen die vanaf hun pubertijd huidverzorgingsproducten gebruiken, hebben een aantal jaren later tientallen verschillende chemische stoffen in hun bloed. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ziekmakende invloed zelfs twee generaties later nog aantoonbaar kan zijn.
Ingrediënten op natuurlijke wijze uit biologische gewassen
Ingrediënten die met behulp van natuurlijke technieken uit biologisch geteelde gewassen worden verkregen zijn voor het lichaam vele malen waardevoller omdat ze herkend worden en een voedende en verzorgende werking hebben. Het gedeelte dat in de bloedbaan terechtkomt kan in het lichaam als voedingsstof dienen of wordt afgebroken. Er is geen toxische werking of stapeling van stoffen in de cellen en dus ook geen gevaar van lange termijn gezondheidsschade.
Een nu en dan gehoord argument is ‘lichaamseigen’. Men doet het voorkomen alsof een stof die in de huid voorkomt, zoals bijvoorbeeld ureum, goed is voor de huid. Maar behalve de chemische structuur is ook de herkomst van de stof van belang. Kunstmatig in elkaar gezette moleculen blijken een andere werking te hebben op het organisme dan biologische, de verschillen zijn te meten op kwantum- en energetisch niveau. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor ons lichaam en onze huid, maar kunstmatig gemaakte vitamine C wordt gezien als afval.
De huid ondersteund door het oeroude wondermineraal zeoliet
Zeoliet is een mineraal dat miljoenen jaren geleden is ontstaan toen vulkaanuitbarstingen hun lava in de oceanen spuwden waar het stolde. Het gevolg was dat er een soort gestolde steen is ontstaan die als een spons vele gangen, spleten en holtes heeft. In deze holtes bevinden zich mineralen, sporenelementen en water.
Het is een silicaatkristal en bevat onder meer silicium, calcium en magnesium die het kan inwisselen voor zware metalen en toxines zoals ammoniak, dat vrijkomt bij het ontbindingsproces van huidcellen. Het zorgt voor een vermindering van schadelijke stoffen en een ondersteuning door onder meer silicium. Om die werking in de huid goed te kunnen ontplooien is het nodig om door te dringen tot in de kleinste kiertjes van de intacte huid en de meeste zeolietdeeltjes zijn daarvoor te groot. Dankzij een verfijnd microniseringsproces, ook wel Tribomechanische Activering genoemd, ontstaat TMAZ (Tribo Mechanisch Actief Zeoliet) dat wel kan doordringen tot in die kleinste spleten. De werking van dit TMAZ is sterker en anders dan het niet verkleinde materiaal. TMAZ kan beter zware metalen en toxines binden en heeft bovendien een positieve invloed op de huid.
Door het verkleiningsproces ontstaat een sterkere aantrekkingskracht voor de werkende substanties van de crème die als het ware worden vastgekleefd, eenmaal tussen de huidcellen laten ze weer los en kunnen hun werk doen diep in de huid. Vooral bij dag- en nachtcrèmes is deze versterkende werking voortreffelijk. Het vochtgehalte van de huid wordt beter en rimpels verminderen, bovendien wordt door het neutraliseren van irriterende afvalstoffen de huid rustiger en verminderen storende rode plekken.
Conclusie:
Let op uw gezondheid en kies huidverzorgingsproducten die uit meer dan 90% biologisch gecertificeerde grondstoffen bestaan, zo mogelijk verrijkt met verkleind zeoliet.
Voor meer informatie en bestellingen kunt u zich wenden aan de GezondeShop of ons een mail sturen.