Stoppen met eten is afhankelijk van:

  • het gevoel van ‘volheid’
  • een gebrek aan honger of
  • een verminderd ‘voedingsgenot.

Arts en voedingswetenschapper dr. Francis Bonne heeft nieuwe inzichten toegepast in het volledig natuurlijke voedingssupplement Skalaris DYMFOOD®  dat ten eerste zorgt voor een sneller verzadingsgevoel met als gevolg minder veel eten, ten tweede voor minder vaak een hongergevoel waardoor minder vaak wordt gegeten. Afvallen wordt gemakkelijker

Het zal niemand zijn ontgaan dat we in rap tempo dikker worden. Circa 40% van de mannen en 30% van de vrouwen tussen 20 en 70 jaar heeft overgewicht (BMI*= > 25) en één op de tien volwassenen kampt met ernstig overgewicht of vetzucht (BMI = > 30). Bovendien is zeker één op de acht schoolkinderen te zwaar. In sommige steden zoals Brussel en Rotterdam is zelfs de helft van de kinderen te dik. Wanneer deze trend zich in België en Nederland doorzet, net zoals het in de Verenigde Staten is gebeurt, heeft in 2024 24 procent van de mensen overgewicht en 30 procent vetzucht. De enige echte oplossing hiervoor is een verandering van leef- en eetgewoontes. Vaak is dat erg moeilijk omdat de stofwisseling gewend is aan een overdaad aan energierijk voedsel zoals brood, pasta’s en suikerhoudende frisdranken en het lichaam voortdurend vraagt naar eten.

De natuur helpt.

Gelukkig is er een gezonde mogelijkheid om de neiging tot eten te reguleren en dat is het natuurlijke voedingssupplement Skalaris DYMFOOD®. Het is ontwikkeld door de Belgische arts en voedingswetenschapper dr. Francis  Bonne. Door regelmatige inname van de capsules Dymfood® worden verzadigheidshormonen beïnvloed waardoor de trek op een natuurlijke wijze vermindert. Zo gaat u minder eten omdat u minder trek heeft.

Overgewicht veroorzaakt een lagere kwaliteit van leven.

Mensen met overgewicht zitten vaak minder lekker in hun vel, hebben minder energie en lopen aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Het verhoogt het risico op het metabool syndroom, diabetes, hart – en vaatziekten, galstenen, botontkalking, kanker, luchtwegen problemen, menstruatiestoornissen, onvruchtbaarheid, gewrichtsontstekingen en – slijtage, nierziekten en psychische problemen. Er zijn dus redenen te over om het lichaamsgewicht goed in het oog te houden en een gezonde eet- en levensstijl te onderhouden. Dit is zeker belangrijk voor kinderen, want dikke kinderen worden dikke volwassenen.

Er is een betere energiebalans nodig.

Meestal is overgewicht simpelweg het gevolg van een dysbalans tussen energieverbruik (lichamelijke en geestelijke activiteit; basisstofwisseling) en energie inname (eten en drinken). Het is dus goed om meer te gaan bewegen en minder en gezonder te gaan eten en drinken. Maar minder eten en drinken blijft vaak bij een voornemen. Veel en vaak trek hebben en vervolgens niet snel een gevoel van verzadiging krijgen, spelen parten. Er zijn ook verschillende (fysiologische, sociale, psychische en emotionele) factoren die bepalen wanneer je eetlust krijgt, wanneer je dit in actie omzet en gaat eten, en op welk moment je vervolgens stopt met eten. Minder eten en drinken lukt pas als je deze factoren beter onder controle krijgt.

Wetenschappers krijgen steeds meer inzicht in de complexe systemen die verscholen zitten achter eetlust, verzadiging, energiebalans en lichaamsgewicht. De sociale en emotionele factoren rond eten en drinken laten we in dit artikel buiten beschouwing.

* De Body Mass Index of Quetelet index (afgekort: BMI) is een index die de verhouding tussen de lengte en de massa bij een persoon weergeeft.

Reguleren van de eetlust is het begin van een behandeling van overgewicht en suikerschommelingen.

De regulatie van honger en verzadiging is een complex samenspel van hormonen en ‘signaalstoffen’ in het zenuwstelsel. Denken aan eten of voedsel zien, proeven en ruiken roept een cascade van reacties op in het spijsverteringskanaal, bedoeld om dit stelsel voor te bereiden op het verteren van voedsel en drank. Je krijgt eetlust en het water loopt je letterlijk uit de mond (positieve feedback, je wilt gaan eten).

Tijdens het eten nemen we energie en calorieën op en gaan signalen vanuit maag en darmen naar de hersenen, naar het eetcentrum in de hypothalamus en de nucleus van de tractus solitarius in de hersenstam. Zodra we voldoende binnen hebben krijgen de hersenen een signaal van verzadiging, dat onmiddellijk teruggestuurd wordt naar het lichaam, waardoor de eetlust stopt, er treedt een gevoel van verzadiging op (negatieve feedback, je hebt geen trek meer). Het besluit is dat je stopt met eten en drinken. Stoppen met eten komt door een toenemend gevoel van verzadiging in de maag waardoor de trek in eten vermindert. In de Engelse wetenschappelijke literatuur wordt het proces van verzadiging en het daarop volgende stoppen van eten aangeduid met ‘satiation’ (= verzadiging). Na het eten bestaat een gevoel van voldaanheid en ontstaat er een periode waarin men geen honger meer heeft.

Als je sneller verzadigt bent, eet je minder en als dit gevoel van ‘voldaan zijn’ langer duurt neemt het aantal eetmomenten af en kost het minder moeite om de calorie inname te beperken. Onderzoekers richten zich momenteel op de vraag welke (laagcalorische) voedingsmiddelen een sterkere mate van verzadiging kunnen geven.

De natuurlijke hongerregulerende werking van Skalaris DYMFOOD®.

Skalaris DYMFOOD® bevat pinoleenzuur, een poly-onverzadigd vetzuur dat wordt gewonnen uit pijnboompitten. Het vermindert het hongergevoel door de blokkering van ghreline en zorgt voor een sneller verzadigingsgevoel door CCK (cholecystokinine) en GLP1 (glucagon-like peptide 1), dit effect treedt na ongeveer 30 tot 60 minuten op.

 

Gebruik: wanneer u uw eetpatroon wilt aanpassen wordt aangeraden om gedurende twee maanden twee maal drie capsules Skalaris DYMFOOD® per dag te gebruiken.

 Skalaris DYMFOOD® kan samen met elk dieet worden gebruikt voor een (nóg) beter effect.