gezonde is natuurlijke zonnebrandlotion

heerlijk zonnen met de bescherming van volledig natuurlijke zonnebrandlotion

Gezonde zonnebrandlotion is de beste keus

Waar let u op als u zonnebrandlotion koopt? Is het de prijs, de beschermingsfactor of let u  op de ingrediënten? Als dat laatste het geval is, heeft u het niet gemakkelijk. Fabrikanten doen hun uiterste best om met bijna-leugens hun producten aan te prijzen en om door die goedgekozen marketingteksten en wirwar van scheikundige en Latijnse benamingen heen te kijken ,is veel kennis  van zaken en geduld nodig om alle kleine lettertjes door te lezen…en dan nog is het bijna onbegonnen werk.

Eko, bio, de inflatie van keurmerken

Het lijkt alsof u  door certificaten en keurmerken geholpen wordt bij het kiezen voor gezonde en duurzaam geproduceerde producten, maar dat is maar ten dele waar.  Veel biologische keurmerken staan toe dat een deel van de ingrediënten synthetisch is. Het kopen van zo’n product is dan minder slecht voor uw gezondheid dan één van de producten van de grote merken, maar het is niet volledig natuurlijk en al zeker niet  biologisch.

De beste keuze is volledig natuurlijk

Als u kiest voor volledig natuurlijk wordt het  gemakkelijker want er zijn weinig merken die dit zijn en met meer dan 90% biologische ingrediënten. Maar waarom is natuurlijk zo belangrijk ?  Als de ingrediënten verkocht mogen worden zijn ze toch getest en veilig te gebruiken?

Neen, was dat maar waar. Bijna alle huidverzorgingsproducten en zeker zonnebrandlotions bevatten ingrediënten die aangetoond schadelijk zijn of  ‘waarvan nog onvoldoende onderzoek is om hierover een uitspraak te doen’.

De drie groepen zonnebrandlotions

  1. De standaard producten van de bekende merken
  2. De ‘voordelige’ verantwoord lijkende merken
  3. De werkelijk volledig natuurlijke en biologische producten

Producten die de meeste schadelijke stoffen bevatten

natuurlijke zonnebrandlotion is de beste

Zonnebrandlotions bevatten vaak stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid en die van onze kinderen en kleinkinderen

De meeste aangetoond schadelijke ingrediënten vinden we in de producten van de grote merken. Het zijn de voordelige potten en flessen zonnebrandlotions met beschermingsfactoren tot 50. Onder meer de volgende schadelijke chemische stoffen die als bescherming worden gebruikt kunt u aantreffen: oxybenzon, octinoxaat, homosalaat, octisalaat, octocryleen en de minder schadelijke avobenzeen en mexoryl SX die vooral allergische reacties  opwekken. De eerste vier stoffen zijn huiddoorlatend en komen in de bloedbaan terecht., ze worden zelfs in moedermelk gevonden. Het zijn stoffen waarvan is aangetoond dat ze de hormonale regulering kunnen verstoren. Ze worden in verband gebracht met het ontstaan van endometriose en slechtere spermakwaliteit. Ensulizole, ook wel phenylbenzimiddazole sulfonzuur genaamd, produceert veel vrije radicalen die DNA kunnen beschadigen en het ontstaan van kanker kunnen veroorzaken. Sulisobenzone, of benzofenon-4  verstoort de hormoonbalans en is kankerverwekkend. Octyl Dimethyl PABA, ook bekend onder de naam PadimateO  verstoort de hormoonbalans, produceert veel vrije radicalen en is kankerverwekkend.

Zelfs als u regelmatig etiketten van huidverzorging leest herkent u deze stoffen misschien niet  omdat sommige stoffen meer dan tien verschillende chemische omschrijvingen hebben.  De kwalijke gevolgen van dit soort stoffen blijven niet beperkt tot uzelf, maar kunnen aan uw kinderen en kleinkinderen worden doorgegeven.

Producten met natuurlijke en schadelijke stoffen

Fabrikanten die zich op de groeiende markt van de nadenkende en bewust biologisch kopende klanten richt, gebruiken vaak de termen natuurlijk, eco en verantwoord in hun teksten.  Op de etiketten en in de brochures staat dat er geen parabenen en dergelijke zijn gebruikt, wat absoluut een voordeel is.  Ze hebben vaak een biologisch of eco certificaat  wat een betrouwbare indruk maakt, maar wat zijn die certificaten waard? Een aantal van die certificaten zijn te koop en een aantal andere geven een certificaat af als het product een minimum aantal natuurlijke of biologische ingrediënten bevat.  Het blijft dus goed opletten.

In zulke ‘groene’ producten zijn soms het door chemieconcern  BASF ontwikkelde Uvinol-A-plus en  Uvinol T-150  te vinden waarvan  over de toxiciteit (nog) weinig is te vinden  of  de stof Ensulizole die in verband wordt gebracht met DNA schade en mogelijk kankerverwekkend is (EWG). Uiteraard zijn er ook werkelijk goede producten in deze groep, maar die zijn niet onmiddellijk te onderscheiden van de ‘namaak’ goede producten.

Bescherming tegen de zon door chemicaliën of mineralen?

Veel, waarschijnlijk alle chemische zonnefilters hebben nadelige effecten op de gezondheid onder meer omdat ze de huid doordringen, in het bloed terecht komen en zo organen en hersenen kunnen bereiken. De stoffen worden ook in moedermelk gevonden en zo doorgegeven aan baby’s.

Zinkoxide is een mineraal dat de zonnestraling weerkaatst en op die wijze de huid beschermt. In werkelijk natuurlijke producten worden geen nanodeeltjes gebruikt. Deze zinkoxide dringt niet door de huid.

Misverstanden ontstaan door publicaties in de pers dat onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van zinkoxide, maar dat gaat over de nanodeeltjes die bij inademen mogelijk longproblemen veroorzaken. Het heeft met veilige zinkoxide als zonnescherm niets te maken.

Gezonde producten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten

de natuurlijke kracht van planten en bloemen ondersteunt onze gezondheid

de natuurlijke kracht van planten en bloemen ondersteunt onze gezondheid

De derde groep bevat daadwerkelijk volledig natuurlijke en hoofdzakelijk biologische ingrediënten. Op het etiket vindt u uitsluitend benamingen van planten en etherische oliën. Omdat alle stoffen met hun scheikundige omschrijving op het etiket vermeld moeten worden, kunnen toch misverstanden ontstaan zoals bij de term cetearyl alcohol. Het gebruik van alcohol in huidverzorging is niet wenselijk en wordt in echte natuurlijke producten niet gebruikt, maar de naam cetearyl alcohol lijkt er veel op. Er zijn verschillende soorten alcohol, net zoals er verschillende soorten zuur zijn. Zoutzuur en melkzuur zijn beide zuren maar lijken niet veel op elkaar, hetzelfde is het met alcoholen. De te vermijden alcohol is het huiduitdrogende ethanol, wat onder meer als aethylalkohol of alcohol denat wordt vermeld.

Cetearyl alcohol is geen ontsmettende vloeistof, maar een mix van vetzuur alcoholen in de vorm van een witte, wax-achtige substantie die op een natuurlijke manier kan worden gewonnen uit kokos- of palmolie, maar ook synthetisch kan worden gemaakt. In natuurlijke producten mag, vinden wij, alleen de natuurlijke vorm worden gebruikt.

Misleidende onderzoeksresultaten

Natuurlijke ingrediënten zijn het beste omdat hiervan geen kankerverwekkende of hormonenverstorende effecten van bestaan en die zelfs de gezondheid van de huid ondersteunen. Synthetische stoffen vormen altijd een risico, bovendien komen er steeds meer nieuwe chemische stoffen bij waarvan het merendeel niet is getest. Op de omschrijving van producten die het bevatten staat dan: ‘er zijn geen schadelijke werkingen van bekend’, het klinkt vertrouwenwekkend, maar is misleiding.

Verder worden de stoffen per stuk getest terwijl bekend is dat de toxiciteit honderden malen sterker wordt in combinatie met meerdere chemische stoffen. Zelfs stoffen die als ‘veilig’ worden getest kunnen een giftige werking krijgen in combinatie met een andere als ‘veilig’ gemeten stof…Er is niemand die dat weet…omdat het niet is getest.

De bewering dat een chemische stof niet schadelijk is, is misleidend, daarbij komt nog dat de gezondheidseffecten in het algemeen pas na jaren gebruik optreden en de ‘veiligheid’ van de stoffen maar drie maanden wordt getest.

Gokt u met uw gezondheid?

Hoe groot de gezondheidsrisico’s van het gebruik van chemische stoffen op middellange en lange termijn voor ons en voor onze kinderen en kleinkinderen zijn, is onbekend… Neemt u het risico of kiest u gezond?

Uit: de derde uitgebreide editie van ‘Het CelHerstelConcept’

Meer informatie over een volledig natuurlijke zonnebrandlotion

Als u vragen heeft kunt u mij mailen: Rinno @celherstelconcept.nl